کاّپاریس(Capparis)

کاّپاریس(Capparis)

معجزه ی سرزمینهایی گرم و خشک(The miracle of hot and dry lands)
کاّپاریس(Capparis)

کاّپاریس(Capparis)

معجزه ی سرزمینهایی گرم و خشک(The miracle of hot and dry lands)

طرز تهیه ترشی کاپاریس

نمک 
ـ سرکه 
طرز تهیه :
شپله را شسته و دم آنرا گرفته ودر آب جوشیده سرد شده نمک بریزید به مدت ۵ الی ۶ روز شپله را در آن ریخته و طی این مدت هر روز آب نمک آنرا عوض و در یخجال نگه داری کنید وپس از آن شپله را از آب نمک خارج کرده و با آب روی حرارت گذاشته و وقتی به جوش آمد آب آنرا دور بریزید و مجدداْ یک بار دیگر اینکار را تکرار تا تلخی شپله گرفته شود دقت کنید زیادنجوشد چون  ترشی شپله شما نرم میشود .
شپله را بعد ازجوشیدن روی صافی بریزید تا آبش برود یک ساعتی صبر کرده و شپله ها را در شیشه مخصوص ترشی ریخته و روی آن سرکه بریزید وچنانچه دوست داشتید کمی هم نمک اضافه کنید و در آنرا محکم کرده و در جای خنک ویا در یخچال نگهداری کنید بعد از بیست الی یکماه ترشی آماده میشود

خواص درمانی وموارد مصرف : 
این گیاه دارای خاصیت زیادی است از جمله  در درمان درد های مفاصل و کاهش چربی خون موثر میباشد وضد تشنج و اسپاسم میباشد.به عنوان تحریک‌کننده و محافظ کبد می باشد و باعث بهبود عملکرد کبد می شود.
شپله یا هندوانه کوهی یا کاپاریس یا شپله  یا گلک که یکی از گیاهان داروئی و خوراکی طبیعت پلدشت است . بالا بردن مقاومت بدن در برابر سرماخوردگی ، خاصیت ضد نفخ ، تحریک و تقویت کبد و ضد عفونی کردن کلیه از جمله خواص داروئی هندوانه کوهی است.
میوه این گیاه دارای خاصیت مسهل قوی است. در موارد ضعف اعما ل روده، فلج ناحیه امعاء و احشاء آب آوردن انساج و بیماریهای کبدی به کار می رود. از خواص مهم دیگر این گیاه ، اثر ضد ویروسی، میکروبی وضد سرطان آن است . نتایج تحقیقات حاکی از آن است که عصاره گیاه  ممکن است برای مهار رشد و از بین بردن برخی از سلول‌های سرطانی نظیر حنجره، مؤثر باشد. تحقیقات اخیر نشانگر آن است که مصرف گیاه کاپاریس همراه با اشعه رادیو اکتیو دارای اثرات متوقف کنندگی در رشد تومورهای سرطانی می‌باشد. گفتنی است، اخیراً نیز پودر گیاه کاپاریس به عنوان ترکیب درمان کننده بیماری‌های قند و دیابت مصرف می‌شود.

گیاه کاپاریس و روش کاشت آن

Capparis spinosa is used in Persian medicine for treatment of various diseases. In order to easierCapparis spinosa is used in Persian medicine for treatment of various diseases. In order to easier use, better patient’s acceptance and more stability, preparing a suitable dosage form is necessary. Objective: The aim of the study was preparing tablet form from caper fruits and quality assessment of the product.Methods: The fruit extraction was performed using ethanol 80% and maceration technique and the extract was dried by freeze dryer. Eight formulations were made using lactose, avicel PH-102, SiO2 and magnesium stearate. The best formulation was failed during stability tests; therefore, the extract was dried by spray drying method along with maltodextrin and SiO2 as excipients. Eight formulations were prepared using lactose, avicel PH-102, croscarmellose sodium, PVP K30 and magnesium stearate and the best one was selected. Physicochemical and microbial assessments were performed on the selected formulation and stability tests were done in 40°C and 75% humidity as well as 30°C. Results: Caper tablets with freeze dried extract were deformed and their color changed but tablets with spray dried extract were stable in 30°C. They were oblong, green-blue, biconvex, scored tablets with 20.3×9.9×6.7 mm dimensions. Weight, hardness, disintegration time, rutin assay and dissolution were 1115 mg ± 10%, 18.33 ± 1.52 kp, 15±3.5 min, 0.58 ± 0.02 mg/tab and 93.03 ± 3.61 % in 60 min, respectively. Conclusion:Caper tablets are good candidate for production in industrial scale after in vivo and clinical studies. Moreover stability assessment of the tablets should be performed in suitable packaging in long term study. use, better patient’s acceptance and more stability, preparing a suitable dosage form is necessary. Objective: The aim of the study was preparing tablet form from caper fruits and quality assessment of the product.Methods: The fruit extraction was performed using ethanol 80% and maceration technique and the extract was dried by freeze dryer. Eight formulations were made using lactose, avicel PH-102, SiO2 and magnesium stearate. The best formulation was failed during stability tests; therefore, the extract was dried by spray drying method along with maltodextrin and SiO2 as excipients. Eight formulations were prepared using lactose, avicel PH-102, croscarmellose sodium, PVP K30 and magnesium stearate and the best one was selected. Physicochemical and microbial assessments were performed on the selected formulation and stability tests were done in 40°C and 75% humidity as well as 30°C. Results: Caper tablets with freeze dried extract were deformed and their color changed but tablets with spray dried extract were stable in 30°C. They were oblong, green-blue, biconvex, scored tablets with 20.3×9.9×6.7 mm dimensions. Weight, hardness, disintegration time, rutin assay and dissolution were 1115 mg ± 10%, 18.33 ± 1.52 kp, 15±3.5 min, 0.58 ± 0.02 mg/tab and 93.03 ± 3.61 % in 60 min, respectively. Conclusion:Caper tablets are good candidate for production in industrial scale after in vivo and clinical studies. Moreover stability assessment of the tablets should be performed in suitable packaging in long term study.

Capparis

Capparis is a flowering plant genus, comprising around 250 species[2] in thefamily Capparaceae which is included in the Brassicaceae in the unrevised APG II system. These plants are shrubs or lianas and are collectively known as caper shrubs or caperbushesCapparis species occur over a wide range of habitat in the subtropical and tropical zones.