فهرست مطالب
چکیده 1
فصل اول: کلیات 2
1-1- مقدمه 2
1-2- اهمیت تولید دانه های روغنی 4
1-3- تعریف دانه های روغنی 4
1-4- تولید دانه های روغنی 5
1-5- فرضیات 5
1-6- اهداف 5
1-7 - تاریخچه و کلیاتی درباره کلزا 6
1-8- اهمیت کلزا 9
1- 8-1 - کلزا به عنوان علوفه 11
1- 8- 2- معیارهای اقتصادی در تولید کلزا 12
1-9- طبقه بندی کلزا 13
1- 9-1- مشخصات گیاه شناسی کلزا 13
1-9-2- دانه 13
1-9-3- مواد متشکل دانه کلزا 13
1- 9- 4- ریشه 14
1-9-5- ساقه 15
1-9-6- برگ 15
1- 9-7-گل آذین 15
1-9-8- میوه 16
1-10- رشد کلزا 16
1-11- موارد مهم در کشت کلزا 18
1-11-1- انتخاب رقم 19
1-11-2- آماده سازی زمین 19
1-11-3- کوددهی 20
1-11-4- تاریخ کاشت 20
1-11- 5- میزان بذر و تراکم بوته 21
1 -11 -6 - عمق کاشت 21
1-12- آبیاری مزرعه 23
1-13- برداشت کلزا 23
1-14- تعریف و تاریخچه کشف زئولیت 24
1-14-1- طبقه بندی زئولیت ها 25
1-14-2- خواص زئولیت ها 25
1-14-3- نقش زئولیت در کشاورزی 28
1-14-4- کاربرد زئولیت در کشاورزی 28
1-15- سوپرجاذب ها ( هیدروژل ها) 29
1-15-1- ساختمان سوپر جاذب های استاکوسورب 31
1-15-2- مقدار کاربرد سوپر جاذب ها 31
1- 15-3- روش کاربرد سوپر جاذب ها 32
فصل دوم: مروری بر پژوهشهای پیشین 34
2-1 – تنش 34
2-2 -تنش خشکی 35
2-3 - نقش آب در گیاه 36
2 -4 - تنظیم اسمزی 38
2– 5- عکس العمل کلزا در برابر تنش خشکی 39
2 -5-1- تاثیر تنش خشکی بر تعداد دانه در خورجین 41
2– 5-2- تاثیر تنش خشکی بر تعداد خورجین در بوته 42
2 -5-3- تاثیر تنش خشکی بر وزن هزاردانه 44
2– 5-4- تاثیر تنش خشکی بر مقدار و درصد روغن دانه 45
2-5-5- تاثیر تنش خشکی بر ارتفاع بوته 46
2-5-6- تاثیر تنش خشکی بر شاخص برداشت 47
2-5-7- اثر تنش خشکی بر میزان کلروفیل a + b 48
2-6- اثرات فیزیولوژیکی تنش آب 49
2-7- اثرات بیوشیمیایی تنش آب 49
2-7-1-حمایت آنتی اکسیدانی در کلروپلاست ها 50
فصل سوم: مواد و روشها 53
3-1- مواد آزمایش 53
3-1-1- موقعیت جغرافیایی و مشخصات اقلیمی محل آزمایش 53
3-1-2- خاک محل آزمایش 53
3-2- روش آزمایش 54
3-2-1- نوع و مشخصات طرح آماری به کار رفته در تحقیقات مزرعه ای 54
3-2-2- عملیات آماده سازی زمین و پیاده نمودن طرح 55
3-2-3- معرفی رقم هائولا 401 55
3-2-4- عملیات کاشت 56
3-2-5- عملیات داشت 56
3-2-6- عملیات برداشت نهایی 56
3-3- نمونه برداری و اندازه گیری صفات 56
3-3-1- اندازه گیری ارتفاع بوته 57
3-3-2- عملکرد دانه 57
3-3-3- تعیین شاخص برداشت 58
3-3-4- تعیین خصوصیت کیفی(درصد وعملکرد روغن دانه) 58
3-3-5- اندازه گیری میزان کلروفیل(a+b ) 58
3-3-6- اندازه گیری میزان فعالیت SOD 58
3-3-7- اندازه گیری میزان فعالیت CAT 59
3-4- محاسبه آماری 59
فصل چهارم: نتایج 60
4-1- اتفاع بوته 60
4-2- تعداد شاخه فرعی 64
4-3- کلروفیل برگ a+b 66
4-4- تعداد خورجین در بوته 69
4-5- تعد اد دانه در خورجین 74
4-6- وزن هزاردانه 77
4-7- عملکرد دانه 80
4-8- عملکرد بیولوژیک 85
4-9- شاخص برداشت 87
4-10- درصد روغن 89
4-11- عملکرد روغن 93
4-12- آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) 96
4-13- آنزیم کاتالاز (CAT) 100
4-14- آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) 102
فصل پنجم: بحث و پیشنهادات 106
5-1- نتیجه گیری و بحث 106
5-2-پیشنهادات 107
منابع 108
فهرست جداول
جدول1-1: برخی ارقام رایج در ایران و ویژگی های آنها 22
جدول 3-1- ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک محل آزمایش 54
جدول 4-1- تجزیه واریانس صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و کلروفیل برگ تحت تاثیر عوامل مورد آزمایش 61
جدول 4-2- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و زئولیت و سوپرجاذب بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و کلروفیل برگ 62
جدول4-3- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و کلروفیل برگ 62
جدول4-4- تجزیه واریانس اجزای عملکرد تحت تاثیر عوامل مورد آزمایش 71
جدول4-5- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر اجزای عملکرد 71
جدول4-6- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر اجزای عملکرد 72
جدول 4-7- تجزیه واریانس عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت تحت تاثیر عوامل مورد آزمایش 82
جدول4-8- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت 82
جدول4-9- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت 83
جدول 4-10- تجزیه واریانس، درصد روغن، عملکرد روغن تحت تاثیر عوامل مورد آزمایش 91
جدول 4-11- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر درصد روغن و عملکرد روغن 91
جدول 4-12- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر درصد روغن و عملکرد روغن 92
جدول 4-13- تجزیه واریانس آنزیم های GPX,CAT,SOD تحت تاثیر عوامل موثر آزمایش97
جدول 4-14- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم GPX,CAT,SOD 98
جدول 4-15- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم GPX,CAT,SOD 98
فهرست اشکال و نمودارها
شکل1-1- نمایی از ساختار زئولیت 25
شکل 3-1- نقشه طرح 55
نمودار 4-1- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر ارتفاع بوته 63
نمودار 4-2- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر ارتفاع بوته 63
نمودار 4-3- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر تعداد شاخه فرعی 65
نمودار 4-4- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر تعداد شاخه فرعی 66
نمودار4-5- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر کلروفیل برگ 68
نمودار 4-6- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر کلروفیل برگ 69
نمودار4-7- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب برتعداد خورجین در بوته 73
نمودار 4-8- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر خورجین در بوته 73
نمودار4-9- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب برتعداد دانه در خورجین 76
نمودار 4-10- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر دانه در خورجین 76
نمودار 4-11- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر وزن هزاردانه 79
نمودار 4-12- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر وزن هزاردانه 79
نمودار 4-13- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد دانه 84
نمودار 4-14- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد دانه 84
نمودار 4-15- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد بیولوژیک 86
نمودار 4-16- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد بیولوژیک 86
نمودار 4-17- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر شاخص برداشت 88
نمودار 4-18- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر شاخص برداشت 89
نمودار 4-19- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر درصد روغن 92
نمودار 4-20- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر درصد روغن 93
نمودار 4-21- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد روغن 95
نمودار 4-22- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر عملکرد روغن 96
نمودار 4-23- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم SOD 99
نمودار 4-24- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم SOD 99
نمودار 4-25- - مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم CAT 101
نمودار 4-26- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیمCAT 102
نمودار 4-27- مقایسه میانگین اثرات متقابل تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم GPX 105
نمودار 4-28- مقایسه میانگین اثرات ساده تنش خشکی و مصرف زئولیت و سوپرجاذب بر میزان فعالیت آنزیم GPX 105